I denna artikel berättar vi hur du bygger en sandlåda med hjälp av material och verktyg som du hittar i vår butik. Sandlådan tar ca en arbetsdag att bygga och allt du behöver göra för att lyckas är att följa vår steg-för-steg-guide nedan.
Steg för att bygga en sandlåda
- 1. Bestäm var sandlådan ska vara placerad
- 2. Gör en enkel ritning/skiss
- 3. Köp material och verktyg som behövs
- 4. Märk ut var sandlådan ska vara
- 5. Såga till hörnstolparna
- 6. Bygg sandlådans ram
- 7. Bygg sandlådans sittram
- 8. Placera sandlådan på rätt plats
- 9. (Valfritt) Gör ett lock till sandlådan
1. Bestäm var sandlådan ska vara placerad
Idealt ska du placera sandlådan på en plan yta som är skuggad. Det är även bra om du placerar sandlådan på ett ställe där du lätt kan hålla uppsikt över barnen.
2. Gör en enkel ritning/skiss
Gör en enkel skiss över sandlådan som innehåller alla mått som krävs, inklusive sandlådans djup.
3. Köp material och verktyg som behövs
Köp allt material du behöver och de verktyg som krävs, om du inte redan har rätt verktyg vill säga.
4. Märk ut var sandlådan ska vara
Det gör du genom att sätta ner pinnar i marken och spänna snören mellan dem. Efter det ska du gräva ur där sandlådan ska placeras ifall det går. Ifall du gräver blir installationen mer diskret samtidigt som det blir lättare för barnen att kliva i och ur sandlådan. Att ha sandlådan ovan mark går också bra.
5. Såga till hörnstolparna
Nu ska du såga till fyra hörnstolpar som ska vara i vardera hörn på sandlådan. Tänk på att höjden på hörnstolparna bestämmer hur hög sandlådan blir, och att höjden måste stämma överens med bredden på de plankor du ska använda som väggar.
6. Bygg sandlådans ram
Påbörja byggandet av sandlådans ram genom att först sätta ihop en planka till kortsidan med en planka till långsidan. Där plankorna möts ska en hörnstolpe placeras, och i den stolpen ska båda plankorna skruvas fast.
Efter det gör du samma sak med alla plankor och hörnstolpar, hela vägen runt, tills du har en färdigställd ram med fyra hörnstolpar och fyra plankor i en rektangel. Därefter fyller du på med plankor så de täcker upp alla sidor av sandlådan.
7. Bygg sandlådans sittram
För att barnen ska ha någonstans att sitta krävs en sittram. Den bygger du genom att först såga till fyra plankor i rätt längd. Tänk på att plankorna borde sticka ut 3–5 cm över kanten och dölja hörnstolparna.
För att få särskilt snygga hörn på sandlådan kan du gersåga plankorna 45 grader så de möter varandra i hörnet, men det är frivilligt. Men oavsett om du gersågar eller inte ska du skruva fast sittplankorna ordentligt på ovansidan av hörnstolparna.
8. Placera sandlådan på rätt plats
Först placerar du sandlådan på rätt plats, sen lägger du en markduk som täcker både botten och en bit upp på alla kanter. Slutligen fyller du på sandlådan med sandlådesand.
9. (Valfritt) Gör ett lock till sandlådan
Att ha ett lock till sandlådan är bra för då slipper du rensa sandlådan från sådant som katter och hundar lämnar ifrån sig, och sandlådan blir även fri från skräp som annars hade blåst in i den.
För att bygga locket till sandlådan börjar du med att såga till plankor som når över hela sandlådan, alltså som täcker hela sandlådan och vilar på sandlådans kant.
Efter det skruvar du fast de plankor du placerat ut på två plankor som du lägger på tvären, så att plankorna hamnar på insidan av sandlådans kanter. Tänk på att sätta plankorna i locket med lite mellanrum så luft kan cirkulera i sandlådan, utan ett bra luftflöde kan det börja lukta illa i sandlådan när du har locket på.
Ifall du bygger en riktigt stor sandlåda kan du göra locket i två delar så locket blir lättare att lyfta i och ur, och förvara.
Verktyg som krävs
- Tumstock
- Vinkelhake
- Fogsvans
- Skruvdragare eller skruvmejsel
- Snabbtvingar
- Spade (om du vill gräva ner sandlådan)
Material som krävs
- Tryckimpregnerat virke (till hörnstolpar och plankor)
- Träskruv
- Pinnar och snöre (till utmätning)
- Markduk (under sandlådan)
- Sandlådesand
Hur djup borde sandlådan vara?
Ett normalt djup för en sandlåda är ca 20–30 cm. Det djupet räcker i normalfallet för att barnen ska kunna leka med sina sandlådeleksaker.
Hur håller jag sandlådan fräsch?
Det gör du genom att bland annat kratta upp löv och rensa bort skräp med jämna mellanrum. Ett lock på sandlådan är samtidigt det mest effektiva skyddet mot föroreningar.
Varför ska jag ha en markduk under sandlådan?
Du ska ha en markduk för att skapa en bra dränering för sandlådan och för att hindra ogräs från att växa upp underifrån.
Hur ofta ska jag byta ut sandlådesanden?
Du ska byta ut sandlådesanden minst vartannat år, men gärna varje år.