Olja altanen

Olja altan: Guide för hur du oljar trall och trädäck

Här berättar vi allt du behöver veta för att kunna olja din altan med hjälp av en behändig steg för steg-guide. I slutet av guiden svarar vi på vanligt ställda frågor inom området.

Steg för att olja altan

 • 1. Planering
 • 2. Förarbete
 • 3. Slipning
 • 4. Oljning
 • 5. Torkning

1. Planering

Välj att genomföra arbetet under en dag som inte är för solig eller eller regnig, en molnig dag passar bäst. Det får inte regna på altanen sex timmar efter du oljat in den, och att olja i direkt solljus är inte att rekommendera då oljan således kan hinna avdunsta/torka innan det trängt sig in i träet.

2. Förarbete

2A. Skruva åt skruvar

Inled förarbetet med att säkerställa att alla skruvar sitter som de ska. Leta därför efter skruvskallar som krupit upp ur träet och skruva tillbaka dem igen.

2B. Spola av altanen med vatten

Nu ska du göra en första rengöring av altanen genom att spola av den med vatten. Det ska du helst göra med högtryckstvätt med eventuellt terasstvätts-tillägg som du fäster fast på högtryckstvättens munstycke.

Om du inte har något terasstvätts-tillägg ska du tänka på att inte hålla munstycket för nära trallen eftersom träfibrerna kan skadas vid för hårt vattentryck. Tänk också på att låta vattenstrålen gå jämnt över trallen så du inte skapar några ränder.

2C. Spola av altanen med vatten

Häll ner tralltvätten i en hink så den blir lätt att applicera på trallen som fortfarande ska vara blöt. Efter du applicerat tralltvätten ska du låta den verka under den tid som det står på förpackningen, och därefter skrubbar du bort smuts, pollen och gammal olja med hjälp av en terrassborste eller en skurborste. Använd gärna ett teleskopskaft för att inte få ont i ryggen medan du jobbar.

Därefter ska du spola bort skräp och gammal olja med vatten, för att därefter låta trallen torka minst ett dygn för att undvika röta efter att oljan lagts på.

3. Slipning

Att slipa altanen är inte alltid ett måste, men generellt blir slutresultatet bättre ifall du slipar trallen innan du oljar in det. Tumregeln säger att är altanen torr och stickig mår den förmodligen bra av en slipning.

Om du slipar altanen kan du använda antingen en slipmaskin eller ett 2-i-1-altanverktyg som du både kan slipa (manuellt) och olja med. Kanterna på trallen är det oftast smidigast att slipa för hand. Tänk i detta skede på att använda ansiktsmask då det är farligt att andas in slipdamm från trä som är tryckimpregnerat.

Innan det är dags att olja ska du sopa bort allt slipdamm så det inte fäster sig med oljan när du stryker på den.

4. Oljning

Börja med att säkerställa att du har rätt olja för din altan. Det finns nämligen oljor som passar bättre och sämre för vissa typer av träslag. Fråga gärna oss i butiken innan du köper oljan, så hjälper vi dig hitta rätt träolja som passar din altan.

När du stryker på oljan på altangolvet är det viktigt att du följer de instruktioner som finns på burken. Ju mer olja altanen suger åt sig, desto mer sannolikt är det att fler strykningar behövs.

I springor och vinklar är det bäst att använda en pensel för att stryka på oljan, och för övriga delar borde du använda exempelvis en terrassdyna eller en stor pensel med teleskophandtag.

Tumregeln säger här att ju högre kvalitet oljan har desto färre strykningar behövs, sen behöver förstås en mycket torr och sprucken altan förmodligen mer än en strykning oavsett vilken olja du använder.

5. Torkning

Låt trallen torka i minst 30 minuter och torka efter det bort överflödig olja med en trasa. Dränk trasan i vatten innan du slänger den då trasan utgör en brandrisk när den är oljeindränkt.

Material som rekommenderas

 • Skurborste
 • Tralltvätt
 • Hink
 • Penslar
 • Slipmaskin eller slippapper (om slipning krävs)
 • Skyddsmask (om slipning krävs)
 • Träolja som passar för ditt altanvirke
 • Trasa

Verktyg som rekommenderas

 • Högtryckstvätt
 • Skruvdragare
 • Terassborste
 • Tryckspruta

Vanliga frågor

Varför ska jag olja min altan?

Du ska olja din altan för att göra den mer slitstark, för att den ska få ett bättre skydd mot exempelvis sol, regn och slitage. En regelbundet oljad altan både håller längre och ser snyggare ut.

Hur ofta ska jag olja om min altan?

I normalfallet ska du olja om din altan varje eller vartannat år, men det finns träoljor som har en rekommenderad omstrykningsfrekvens på 2–4 år.

Måste jag tvätta och slipa trallen innan oljningen?

Att tvätta trallen innan oljningen är ett måste, och att slipa trallen är en bra idé ifall den är torr och sprucken. Slipning är inte alltid ett måste, men du får oftast ett bättre slutresultat om du slipar trallen innan oljning.

Vad är den bästa väderleken för oljning av altanen?

Den bästa väderleken är när det är en temperatur på 10–25 grader, och regnfritt under de närmsta 6–24+ timmarna. Det är också ett plus om det är molnigt för att olja sin altan i direkt solljus ger ett sämre slutresultat. 

Svårighetsgrad:
Lätt
Tidsåtgång:
6-20 timmar

Inköpslista

Skurborste
Tralltvätt
Hink
Penslar
Slipmaskin eller slippapper
(om slipning krävs)
Skyddsmask
(om slipning krävs)
Träolja som passar för ditt altanvirke
Trasa
Högtryckstvätt
Skruvdragare
Terassborste
Tryckspruta

Besök vår butik

Kom in till vår butik i Stockaryd så pratar vi mer om ditt projekt.